Jaana Kautto photography

Yrjö

Isäni Yrjö Kautto syntyi Sumiaisten Anttilan kammarissa keväällä 1927. Samalla tilalla hän eli koko elämänsä työskennellen maanviljelijänä ja Sumiaisten vt-kanttorina. Palattuani kotiseudulleni Sumiaisiin, kuvasin isää polttopuukeskeisissä touhuissamme hänen viimeisinä kymmenenä elinvuotenaan. Nuo kuvat ovat kertomus toisenlaisesta vanhuudesta. Äitini vietti viimeiset vuotensa laitoksessa, ja isäni kanssa halusin tehdä asiat toisin. Ajattelen, että isälläni oli intuitiivinen yhteys siihen elämän kipinään, joka kertoo millaista on hyvä elämä, ja sydämen sivistys, joka opastaa kuinka olla lähimmäinen. 

”Mitäkö tien, no hirttä tässä kantelen, neäthän sinä!”

”Isovel Kosti lähti sottaan -41 ja siitä lähtien sitä on tässä koettanna vetteä tätä kolhoosia.”

”Melekin kaikki sävelet muistan.”

(Isä toimi itseoppineena vt kanttorina Sumiaisten seurakunnassa 25 vuotta)

”Nukuttiin aetassa ja isä tul oamulla herättäämmä minua, heittel kiviä pärekatolle joka siitä män sitte rikki, ja huuti että Geor, Georg!”

”Ol se ikimuistettava reissu, kyllä minä olin tärkeänä siellä, minulla ol lakki korivlla ja se ol ensimmäinen kerta, kun näin hyppyrmäestä laskettavan.”

”Muistan ennen metällä ollessa, ku söin lillukoita nii että meinasin läkähtyä.”

”Meillä ol ratio, Gramolin, minä pojannaskal työnsin kättä sinne torveen ja ihmettelin, että mistä se eän tulloo.”

”Veli tuli vastaan ja sano että nyt on jymyjuttu, sota on loppunu!”

”Isä sano että sinä oot ku suolkasa siellä heinäkuorman peällä, ja se kuorma koatu.”

”Myllyreissulla kelluttii nuottavenneessä Ukonselällä ja syötin evväitä Oravalan Vilhon kanssa, Pappa nukku säkkien peällä.”

”Tässä meitä on kaks tervaskantoa.”

”Peepelän Erkin kanssa laskettiin mäkkeä talavisota-aikaan ja kuunneltiin ku hirveä jyty kuulu ku Jyväskyllää pommitettiin.”

”Peepelän Peepen kanssa oltiin talavella myllyreissulla, ja ku tultiin Pellisen rantaan, ni siellä ol lippu tangossa, ja sanoivat että Hanko on vallattu.”

”Olin semmonen pojan kuutti, kahentoista vanha, ku tul se meäräys, että halakoja on tehtävä. Lunta ol paljo mutta yhteen pinnoon tehtiin veljen kanssa neljäkymmentä mottia.”

”Oltiin Antin kanssa parraat kaverit. Kun pojat lähti sottaan, ni minä vein ne Suolahteen. Män kaks viikkoa ku Antti kuol.”

”Halakoja ajettii Kostin kanssa kottiin, polin hevosen jalakohin lunta että sen ol helepompi männä.”

”Isä vei minut SM-kisoihin, ku se näki miten kova oon urheilun perrään. Möttösen talliin pantiin hevonen ja sitten mäntiin junalla Jyväskyllään.”

”Ol rikkinäeset pieksurrehvelit jalassa, paljas kantapeä näky voa, hevoselle ku lähin leäkkeitä hakemaan Eänekoskelta (26 km). Kävelin Suolahtee ja siitä peäsin junalla Koskelle mutta sitte pit kävellä takasi rattoa myöte, mutta ei käyny ne askelmat.”

”Kerran tul hevonen vastaan ja siellä kyyvissä makas lehmä syrjällään ja sieltä akka huus niin reteesti, että ”Meillä on lehmä reessä!”

”Äet-Mamman kanssa oltiin mänössä tekemään jottain mustanpörssin kauppoa sota-aikana Suolahteen ku teer hyppäs hangesta ja hevonen säekähti ja rek koatu.”